Hoeveel kun je in een jaar oogsten uit 1 m2 moestuin?

De resultaten uit 2018 en 2019 in beeld.Operatie Steenbreek bordje

Eén van de doelen van Operatie Steenbreek is het groener maken van betegelde tuinen.
Alle tegels uit je tuin halen is een grote stap. Je kunt natuurlijk ook kleiner beginnen met beplanten van je tuin. Een klein moestuintje is een prima start.
Het is niet alleen leuk om je eigen groente te kweken. Vers uit de tuin is groente het allerlekkerst. En kinderen vinden het heel interessant om te zien hoe groente en fruit groeien.

In de buurttuin is een plantenbedje van 1 m2 ingericht als ‘Operatie Steenbreek moestuin test’.
Afgelopen twee jaar hebben we zo goed mogelijk bij gehouden wat de opbrengst is.

De resultaten kun je hier bekijken.

Biodiversiteit

EGewone hooiwagenen van de doelen van de buurttuin is het bevorderen van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Hiervoor is van alles gedaan in de tuin. Denk aan de insectenhotels, wormentorens, takkenril, waardplanten voor vlinders en andere insecten en struiken en bomen met vruchten voor de vogels. Het laatste anderhalf jaar is dit in beeld gebracht. De foto's hiervan kun je hier bekijken. Meer dan 500 soorten zijn er gefotografeerd en op naam gebracht.

Met enige regelmaat zullen soortgroepen hier op de site besproken worden. Onder het menu Biodiversiteit  vind je het eerste onderwerp: Hooiwagens.

geplaatst 5-2-2020

Dood hout doet leven

Als je oog voor detail hebt komt dood hout tot leven. Veel schimmels leven van dood hout en zorgen er dat het ‘verrot’. Kleine takjes en stammetjes hout die een al een tijdje liggen bevatten soorten met bijzondere namen. Wat dacht je van Dofpaars wolschijfje, Wilgenschorsschijfje, GewoDennenviltkelkjeon elfenbankje, Geveerde raspzwam, Tweekleurig elfenbankje en een Dennenviltkelkje.

Onder het menu Hoe het was -> Beelden uit 2019 vind je een overzicht van aantal soorten.

Nationale nachtvlindernacht 31-8-2019

Oranje wortelboorderAgaatvlinderNa het onweer op 31 augustus hebben we toch nog een deel van de avond nachtvlinders bekeken. Ze zijn gelokt met smeer en licht. Smeer is een mengsel van o.a. stroop, rottende appels, honing en alcohol. Het stinkt wel maar het is jam jam voor vlinders. Met lampen wordt een wit doek fel verlicht. De vlinders worden hierdoor aangetrokken. In de buurt van het witte doek is er zoveel licht dat ze denken dat het dag is en ze gaan dan onverstoorbaar op het doek zitten wachten tot het “avond” wordt. Massaal aanwezig was de ….buxusmot!

Onder het menu Beelden uit 2019 vind je een overzicht van de aangetroffen soorten.

 

Mijlpaal: op zoek naar de kleine dingen

Roestbruine kromlijf
Roestbruine kromlijf

Een van de doelen van de buurttuin is het bevorderen van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Hiervoor is van alles gedaan in de tuin. Denk aan de insectenhotels, wormentorens, takkenril, waardplanten voor vlinders en andere insecten en struiken en bomen met vruchten voor de vogels.

Prachtwapenvlieg
Prachtwapenvlieg

 

Om te kijken wat dit heeft opgeleverd hebben we afgelopen jaar op foto vastgelegd wat er zoal in de tuin aan dieren aanwezig is. De resultaten kun je zien op waarneming.nl..

In mei 2019 is de grens van 200 op foto vastgelegde soorten gepasseerd, een mijlpaal voor de tuin.

Ga je op zoek naar deze soorten, neem dan de tijd en rust hiervoor. Sommige soorten zijn niet groter dan 5 mm! Onder het menu beelden uit 2019 vind je  voorbeelden van opvallende vormen, kleuren en namen van soorten die de laatste weken gezien zijn.

 

Waarnemingen in 2018

Koninginnenpage
Koninginnenpage
citroenpendelvlieg
Citroenpendelvlieg

 

Afgelopen maanden hebben we zoveel mogelijk op foto vastgelegd wat er vliegt, loopt en kruipt in de tuin.

 

 

Bijenwolf
Bijenwolf

Meer dan 120 soorten zijn gespot. Wil je zien wat er zoal voorkomt klik dan hier. Je komt dan op de website van waarneming.nl.

 

Peuter- en kleuterpad

Nieuw in de tuin het peuter– en kleuterpadblotevoetenpad

Het peuter– en kleuterpad is een ontdekkingstocht door de buurttuin waarbij de kinderen allerlei kleine opdrachtjes uitvoeren. Ze bekijken daarbij planten, insecten en vogels. Ze ruiken aan kruiden en bloemen en proeven van groente en fruit. Ze kunnen diertjes en planten bekijken onder een vergrootglas, tekenen op een schoolbord en spelen met zand, water, hout en stenen.
En natuurlijk over het blotevoetenpad lopen.

De buurttuin is een open tuin
De buurttuin is open voor iedereen. Je kunt ook op een ander moment de tuin bezoeken en het peuter– en kleuterpad lopen.

Laatste nieuws

Aantal waargenomen soorten per 1 mei 2020

Het aantal waargenomen en op waarneming.nl vastgelegde soorten heeft de 600 overschreden. Een overzicht van het aantal soorten per soortgroep kun je hier zien. Op waarneming.nl kun je zelf kiezen welke soortgroep je wilt zien. Selecteer hiervoor de soortgroep en druk op de knop 'filter'.

Aantal waargenomen soorten januari 2020

Het aantal waargenomen en op waarneming.nl vastgelegde soorten heeft de 500 overschreden. Een overzicht van het aantal soorten per soortgroep kun je hier zien. Op waarneming.nl kun je zelf kiezen welke soortgroep je wilt zien. Selecteer hiervoor de soortgroep en druk op de knop 'filter'.

Mensen en dieren buurten samen

Op de website 'Voor de Buurt'  van de Regiobank is een kort stukje geplaatst over de buurttuin.
De Regiobank wil daarmee buurtinitiatieven in het zonnetje zetten en anderen inspireren om ook iets voor de buurt te doen.

Bekijk hier het bericht.

geplaatst 3-2-2020