Het afgelopen jaar hebben verschillende mensen gevraagd waarom er brandnetels in de buurttuin staan. Brandnetels moeten! Een vlindertuin kan niet zonder brandnetels.
Vlinderrupsen zijn namelijk nogal kieskeurig met eten. Veel rupsen lusten alleen bepaalde planten. Als die planten ontbreken in een vlindertuin leggen vlinders er geen eitjes.
Als je vlinders wilt helpen moet je er juist voor zorgen dat er niet alleen planten in je tuin staan waar vlinders zelf van eten. Je hebt ook planten nodig waar ze hun eitjes op kunnen leggen omdat de rupsen daarvan eten.
De brandnetel is zo’n plant. De rupsen van zes dagvlinders; Atalanta, Kleine Vos, Dagpauwoog, Landkaartje, de Distelvlinder en de Gehakkelde Aurelia eten van de Grote Brandnetel. De rupsen van de eerste vier vlindersoorten lusten zelfs helemaal niets anders.
Zonder de brandnetels kunnen deze vlinders zich niet voortplanten. Reden genoeg dus om een plekje in de buurttuin vrij te houden voor deze plant.
Koken met brandnetels
Behalve voor rupsen is de plant ook eetbaar voor mensen.
Je kunt er brandnetelthee van zetten en brandnetelsoep van maken. Ook als vulling voor hartige taart is de brandnetel heel geschikt.
De brandnetels in de buurttuin staan op plekken waar je niet mag plukken. Zij zijn bestemd voor de rupsen. Gelukkig zijn er in Rheden en omgeving genoeg plekken waar je brandnetels in het wild kunt plukken.
Recept brandnetelgier
Wanneer je je tuin op een natuurlijke manier wilt bemesten kun je van brandnetels plantaardige mest maken.
Hoe werkt het:
Vul een emmer met 1 kg. brandnetels. Jonge brandnetels werken het beste
Giet hier 10 liter water op.
Zet een andere emmer of bak over de emmer. Er moet wel lucht bij kunnen. Na drie dagen begint het prutje te gisten en te stinken. Roer de brandnetels regelmatig om totdat het gisten ophoudt.
Zeef dan de planten eruit. Bewaar het vocht in een afgesloten emmer of in flessen.
Verdun één deel brandnetelgier met 10 delen water en giet dit bij je planten.
In brandnetelgier zitten veel stikstof en mineralen. Deze zorgen ervoor dat planten sterker worden, minder last hebben van ziektes en beter groeien.
Verdunde brandnetelgier kun je ook gebruiken tegen bladluizen
Medicinale werking brandnetels
Brandnetels worden al eeuwen gebruikt vanwege hun medicinale werking. Op internet zijn vele sites te vinden over de positieve werking op huid, haren, nagels enz.